FSU u BiH predstavila Koaliciju KOMA na trećem Sajmu obrazovanja i zapošljavanja u Mostaru

Po treći put, 27. novembra 2015. godine Ured Specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini i Norveška ambasada u BiH su bili domaćini na Sajmu obrazovanja i zapošljavanja koji je organizovan u  Mepas Mall-u u Mostaru, 27.11.2015. godine. Na više od 150 štandova predstavili su se poslodavci, lokalni i međunarodni projekti obrazovanja i zapošljavanja, nevladin sektor, posrednici u zapošljavanju.

1

Na Sajmu je učestvovala i Fondacija za socijalno uključivanje u BiH (FSU u BiH), predstavivši FSU u BiH aktivnosti u zapošljavanju marginalizovanih grupa i Koaliciju „KOMA“ i njene dosadašnje i buduće aktivnosti na posebnom štandu zajedno sa članicama KOMA-e iz Udruge građana, roditelja, prijatelja osoba sa invaliditetom i posebnim potrebama ZHŽ („Utjeha“) iz Širokog Brijega, Udruge oboljelih od cerebralne paralize i osoba sa invaliditetom ŽZH (“UOCP”) iz Širokog Brijega i Preduzeća za zapošljavanje invalida “Patriot”, Bijeljina. Članice Udruženja za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji (“SONATA”) iz Trebinja i Društva za slijepa i slabovidna lica – „TMP“ d.o.o. iz Sarajeva su na posebnom štandu predstavili svoje proizvode.

2 3

Fondacija za socijalno uključivanje je FSU u BiH i KOMA-u predstavila kroz publikacije izložene na štandu i prezentaciju „Zapošljavanje i samozapošljavanje marginalizovanih grupa kroz socijalno poduzetništvo – Iskustva FSU u BiH“ koju je prezentovala direktorica FSU u BiH, Ranka Ninković-Papić.

Almir Hadžić je ispred Društva za slijepa i slabovidna lica – „TMP“ d.o.o. održao prezentaciju pod nazivom „Predstavljanje razvoja zaštitne radionice“.

4 5

FSU u BiH je takođe promovisala aktivnosti članice KOMA-e Uspon.ba iz Sarajeva, socijalno preduzeće osnovano sa ciljem pružanja profesionalne podrške osobama sa invaliditetom  i Udruženje građana oboljelih od cerebralne dječije paralize i distrofije iz Goražda, njihove proizvode i info materijale.

Sajam je pružio mogućnost nezaposlenim mladim ljudima i studentima iz cijele zemlje da se uključe u direktne razgovore s kompanijama i potencijalnim poslodavcima, kao i da se upoznaju s mogućnostima zapošljavanja i obrazovanja u BiH. Istovremeno, Sajam je ujedno predstavljao i  priliku za kompanije i institucije da predstave svoj rad, razmijene informacije i privuku pažnju poslovnih partnera i onih koji traže posao.