Nakon Sarajeva, ulična akcija „Zašto sam na margini?“ održana i u Banjoj Luci

Koalicija marginalizovanih grupa u BiH – KOMA mnogim aktivnostima pokušava skrenuti pažnju javnosti na položaj marginalizovanih grupa danas u BiH. Tako je, nakon ulične akcije „Zašto sam na margini?“ koja je 14.6.2015. održana u Sarajevu, upriličena istoimena akcija u Banjoj Luci 15.7.2015. godine, uz podršku stotina građana i udruženja – članica KOME. Akciju je organizovala Fondacija za socijalno uključivanje u Bosni i Hercegovini (FSU u BiH) kao sekretarijat Koalicije. 

1437476762IMG_9020

„Želimo da ovakvim akcijama skrenemo pažnju i utičemo na zakonodavce da u procesu donošenja odluka uzmu u obzir i potrebe ove populacije, u cilju izjednačavanja mogućnosti, ne samo slijepih i slabovidih, nego i ostalih lica sa posebnim potrebama. Trebamo doprinijeti micanju sa margine u centar, gdje nam je i mjesto. Koristimo priliku da pozovemo sve građane da razmisle, jer i oni mogu sutra biti na margini, bez obzira što danas to nisu“ naglasio je Branko Suzić, predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske, koji je zajedno sa Organizacijom „UDAS“ i Udruženjem „Zajedno“, koje su takođe članice KOME, aktivno učestvovao u akciji.

Tokom ulične akcije zainteresovani građani su komunicirali sa pripadnicima različitih marginalizovanih grupa u BiH te dobili informacije o djelovanju KOME, aktuelnim kampanjama javnog zagovaranja i mogućnostima učlanjenja ili podrške.

Video priloge sa akcije možete pogledati na YOUTUBE KANALU FSU u BiH.