Promocija članica

 1. TMP Društvo za zapošljavanje slijepih i slabovidnih lica d.o.o., Sarajevo – Obuka iz oblasti refleksologije – U TMP-u je u toku obuka iz oblasti refleksologije koju organizuje TMP, uz podršku GIZ-a, njemačke organizacije za razvojnu saradnju Deutsche Gesellschaft für Internationale. Obuka uključuje 7 zaposlenih fizioterapeuta u TMP-u i 7 koji nisu zaposleni u TMP-u a htjeli su da prošire svoja znanja. Ova obuka je prvenstveno organizovana iz razloga da fizioterapeuti steknu nova znanja i konkurentsku prednost u odnosu na ostale salone što je u skladu sa principima po kojima TMP razvija svoje djelatnosti, a to su konstantno usavršavanje svojih zaposlenih i omogućavanje sticanja novih znanja, a sve u cilju jačanja pozicije svojih zaposlenih na tržištu rada i ostvarivanja konkurentske prednosti u odnosu na konkurenciju. Ova obuka je jednako korisna i za polaznike koji nisu zaposleni u TMP-u jer se na najbolji način osposobljavaju za tršište rada, kroz mogućnost pružanja specifičnih usluga u okviru fizioterapije.
 2. Humanitarna organizacija „Partner“, Banja Luka   Povodom VI filmskog festivala o osobama sa invaliditetom, koji će biti održan 15. septembra 2016. godine u Domu omladine u Banjoj Luci, humanitarna organizacija „Partner“ otvorila je javni poziv od 16. maja do 16. jula 2016. godine za prijem radova za ŠESTI FILMSKI FESTIVAL O OSOBAMA SA INVALIDITETOM.
 3. Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH, Sarajevo – U organizaciji Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH u Sarajevu je od 27. do 29. maja 2016. godine održano MEĐUNARODNO OTVORENO PRVENSTVO I TRADICIONALNE XIII SPORTSKE IGRE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE. 
 4. Udruženje omladine sa invaliditetom „InfoPart“, Banja Luka – PRVI MEĐUNARODNI TEATAR FEST LICA SA INVALIDITETOM – Monodramom “Bijeli štap”, počeo je prvi međunarodni teatar fest lica sa invaliditetom koji se održao u Banjaluci 27. i 28. maja u pozorišnoj sali Dvorane Obilićevo (GP Jazavac). Festival je svečano otvoren 27.05.2016. godine pod sloganom „Svi na sceni, scena za sve“.
 5. „Život sa Down sindromom FBiH“, Sarajevo – Udruženje „Život sa Down sindromom FBiH“ registrovalo je u maju 2016. godine digitalnu štampariju pod imenom 3DownŠtampa-3DownPrint d.o.o. Sarajevo, a u skladu sa Strategijom rada Udruženja 2012. – 2017. Ovim društveno odgovornim projektom želja je bila ujediniti humanost i kapital, u cilju unapređenja položaja i osnaživanja osoba s Down sindromom u bosanskohercegovačkom društvu. Štamparija je fokusirana na nove tehnologije i opremu u proizvodnji, tako da štamparija, pored široke palete proizvoda 2D štampe (brošure, katalozi, knjige, vizit karte, arhitektonski projekti i drugi promotivni materijal), nudi i proizvode inovativne 3D tehnologije i UV printa, primjenjujući ga na različitim promotivnim predmetima (upaljači, hemijske olovke, USB, PVC vizit kartice i akreditacije, privjesci i drugi predmeti različitih površina).
 6.  Udruženje gluhih Kantona Sarajevo “UG KS” – Likovna skupina udruženja Gluhih KS učestvovala je na Festivalu jednakih mogućnosti u Zagrebu u periodu od 16.05. do 19.05.2016. godine. Tradicionalno Društvo tjelesnih invalida već 15. godina organizuje Festival jednakih mogućnosti, na kojem učestvuju dramske, plesne i likovno umjetničke skupine osoba sa invaliditetom. Festival se održava na otvorenom, ove godine se održao na Jelačićevom trgu gdje su prolaznici mogli pogledati umjetnička ostvarenja osoba sa invaliditetom. Likovni umjetnici udruženja izložili su likovne radove (akvarel boje, uljane boje, boje za svilu i dr). Predstavnici udruženja Gluhih KS su šest puta učestvovali na ovom Festivalu gdje su dostojanstveno predstavili Udruženje Gluhih KS, Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo, FBiH i BiH. Udruženje Gluhih KS je jedino udruženje osoba sa invaliditetom iz Bosne i Hercegovine koje učestvuje na ovom Festivalu. Udruženje Gluhih KS posebnu zahvalnost duguje Fondaciji za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo na razumijevanju i pomoći što je omogućila da ove godine likovna skupina udruženja Gluhih KS učestvuje na ovom tradicionalnom Festivalu.
 7.  Savez slijepih Republike Srpske, Banja Luka – Savez slijepih Republike Srpske u sklopu implementacije projekta „Asistivne informacione tehnologije u funkciji slijepih„ organizovao je trodnevnu informatičku obuku administratora i operatera audio Braj internet klub čitaonica u Banja Luci od 13. do 15. maja 2016. godine. Projekat je podržan i sufinansiran od strane Ministarstva za nauku i tehnologiju Vlade Republike Srpske, a ova aktivnost je realizovana u prostorijama JU Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica RS u ulici Frana Supila 31F u Banja Luci.
 8. Udruženje slijepih Kantona Sarajevo – U Gazi Husrev-begovoj biblioteci Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u BiH i Islamska organizacija za edukaciju, nauku i kulturu „ISESCO“ 26. i 27. aprila 2016. godine organizovali su u Sarajevu seminar pod nazivom „Unapređivanje prava osoba sa invaliditetom u BiH“. Na seminaru su pored organizatora učestvovali predstavnici organizacija osoba sa invaliditetom, koji čine Koordinacioni odbor udruženja osoba sa invaliditetom Kantona Sarajevo. Sve aktivnosti oko organizacije seminara koordiniralo je Udruženje slijepih Kantona Sarajevo.
 9.  UG „Zajedno“ Udruženje za podršku porodicama, licima i zajednici u mentalnom zdravlju – Udruženje „Zajedno“ Banja Luka, koje zastupa interese osoba sa mentalnim invaliditetom, u skladu sa potrebama zajednice i politikom deinstitucionalne zaštite, rekonstruisalo je Dnevni centar „Zajedno“. Svečanom otvaranju rekonstruisanog Dnevnog centra koje je održano 23.5.2016. godine prisustvovali su brojni zvaničnici, među kojima je bio i gospodin Joseph Guntern, direktor za saradnju Ambasade Švicarske, kao predstavnik zemlje donatora, Ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS, gospodin Dragan Bogdanić, zajedno sa pomoćnicima, Ljiljanom Ivančić i Milanom Latinovićem, Gordana Tešanović, direktorica Doma zdravlja Banjaluka sa predstavnicima službi, kao i drugi. Za ovu priliku korisnici Dnevnog centra bili su posebno raspoloženi i zajedno su zapjevali gostima svoje omiljene pjesme, što je prisutne oduševilo. Može se reći da je danas cjelokupni sistem mentalnog zdravlja u BiH opterećen brojnim problemima, to jeste, sa jedne strane povećanim potrebama stanovništva za uslugama iz oblasti zaštite mentalnog zdravlja, a sa druge strane, ograničenim resursima.
 10. Udruženje slijepih Kantona Sarajevo – U saradnji sa pet koalicija organizacija osoba sa invaliditetom koje djeluju u okviru programa My Right u Bosni i Hercegovini, Koordinacioni odbor udruženja osoba sa invaliditetom koji djeluje na području Kantona Sarajevo, 19. aprila 2016. godine započelo je kampanju javnog zagovaranja za pravedno društvo i jednake mogućnosti za sve pod nazivom “Ponosni na sebe” koja se sprovodi od aprila do decembra 2016. godine. Ranka Ninković-Papić, direktorica Fondacije za socijalno uključivanje u BiH (FSU u BiH) imala je prezentaciju na ovom okruglom stolu na temu „Za pravedno društvo i jednake mogućnosti za sve“.
 11. Organizacija amputiraca UDAS Republike Srpske, Banja Luka – Organizacija amputiraca UDAS Republike Srpske, Banja Luka i NVO Inicijative preživjelih od mina iz Tuzle bili su organizatori trodnevne grafičke kolonije ‘’Uticaj mina u BiH” koja se održala u periodu od 23. – 25.3.2016. godine u Srednjoj školi primjenjenih umjetnosti u Sarajevu.
 12. Udruženje slijepih Kantona Sarajevo – U prostorijama Regulatorne agencije za komunikacije BiH 21. marta 2016. godine održan je savjetodavni sastanak kome su prisustvovali: predstavnici organizacija osoba sa invaliditetom, predstavnici javnih servisa i telecom operatera, te predstavnici institucija vlasti. Tema sastanka je bila pristupačnost informacijsko komunikacijskih tehnologija i RTV sadržaja osobama sa invaliditetom „Pristupačnost za sve“.
 13.  Udruženje slijepih Kantona Sarajevo – Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i Udruženje slijepih Kantona Sarajevo, uz podršku MyRight Ured u BiH, 15. i 16. marta 2016. godine održali su u Sarajevu dvodnevnu Konferenciju „Stanje i perspektive u oblasti invalidnosti u Federaciji BiH: Implementacija UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom – instrumenti za njeno provođenje u FBiH“.
 14. TV program o članici KOME – „Udruženje za unapređenje obrazovanja i podrške djeci sa i bez poteskoća u razvoju – EDUS – Edukacija za sve“ u proizvodnji Al Jazeere (emitovano u ponedjeljak, 1. decembra u 21:30)
 15. http://www.bijeljina.org/novosti/15566/64/Patriot-iz-Bijeljine-dobitnik-nagrade-Poslodavac-godine-za-lica-sa-invaliditetom.html – Srdačne čestitke Dušanu Markoviću i preduzeću za zapošljavanje lica sa invaliditetom “Patriot” – jednom od uspješnih primjera socijalnog poduzetništva i članici Koalicije KOMA –  na visokom priznanju – “Poslodavac godine za lica sa invaliditetom”
 16. Organizacija amputiraca UDAS RS pokrenula je novi servis usluga putem interneta pod nazivom ”Korisnička podrška” za svoje korisnike, žrtve mina, amputirce i druge osobe sa invaliditetom bez obzira na vrstu i stepen invaliditeta koja je dostupna na njihovoj zvaničnoj web stranici www.udas.rs.ba rubrika Korisnička podrška putem koje osobe sa invaliditetom mogu da im se obrate za savjetodavnu pomoć i podršku.Na ovom linku možete pogledati kompletnu obavijest.

Komentariši